Akupunktur – en mångsidig behandlingsform

14 oktober 2019
admin

Akupunktur anses vara en av de äldsta behandlingsformerna. Det finns olika uppfattningar om akupunkturens ursprung men den är generellt starkt kopplad till den österländska medicinen. Det vill säga de metafysiska föreställningarna om dualismen mellan energityperna yin och yang och läran om de fem elementen, eld, jord, metall, vatten och trä. Sjukdom och ohälsa uppstår genom obalans mellan dessa element i kroppen och mellan yin och yang. 

 

 

Västerländsk förklaring till akupunkturens positiva effekt

 

Den smärtstillande och lugnande effekten akupunktur kan ge har förklaras genom att nålsticken aktiverar kroppen produktion av opioider och blockerar smärtimpulserna till det centrala nervsystemet. Det hävdas att det snarare beror på hur djup man sätter nålen snarare än dess placering. Hur och varför kan diskuteras men faktumet kvarstår att akupunktur kan vara mycket effektivt. Det är bland annat effektivt mot illamående och kräkningar efter operationer, kemoterapi, vid graviditet och kroniska ryggbesvär. 

 

Olika behandlingar 

 

Akupunktur finns i många olika former. Förutom traditionell akupunktur så har smärtfri akupunktur utvecklats för att behandla kroniska sjukdomar och smärttillstånd. Det finns estetisk akupunktur som reducerar fina linjer och rynkor. Det används även för acne och andra liknande hudinflammationer. 

 

Öronakupunktur utgår ifrån de över 200 olika akupunkturpunkterna i och på örat. Därifrån kan man i stort sett behandla hela kroppen. Öronakupunktur brukar användas i kombination med annan akutpunkturterapi, men står också för sig självt. Det är en terapiform som passar utmärkt för viktnedgång eller rökavvänjning. 

 

Elektroakupunktur som är en utveckling där signalen genom akupunkturpunkterna förstärks med en kombination att metallnålar och en låg elektrisk ström. Och det hörs på namnet att Tungakupunktur görs utifrån bilden att under tungan finns det en punkter av människokroppen och på själva tungan finns det zoner av olika inre organ. 

 

Genom ett besök på akupunktur i stockholm kan du lära dig mer om akupunktur och vilken behandling som passar dig bäst.

Fler nyheter