Akut tandvård i Stockholm – vad är viktigt att veta?

08 april 2024
Maja Lindberg

editorial

När en tandvärk slår till oväntat eller en olycka händer som påverkar munnen kan det bli nödvändigt att snabbt få tag på akut tandvård. För de som befinner sig i Stockholm är det tur att det finns flera alternativ för att få hjälp med akuta tandvårdsproblem. Att hantera smärta, infektioner eller skadade tänder kräver professionell hjälp och ju snabbare du kan få den, desto bättre. I det här artikeln utforskar vi vad akut tandvård innebär, vilka tjänster som är tillgängliga i Stockholm och hur man snabbt kan få den hjälp som behövs.

Vad är akut tandvård?

Akut tandvård i Stockholm är den vård som utförs för att omedelbart behandla problem som orsakar betydande smärta, blödningar eller svårigheter med att utföra dagliga aktiviteter såsom att tala och äta. Det kan inkludera allt från en tand som gått sönder under en bit hård mat, till en tand som blivit utknockad i en sportolycka, infektioner, akut tandköttsinflammation eller andra tandrelaterade olyckor. Tandvärk kan ofta vara ett tecken på en allvarligare underliggande fråga som behöver omedelbar vård för att förhindra ytterligare skador eller långvariga problem. Därför är det viktigt att inte dröja med att söka hjälp om du upplever akuta symtom.

Akut Tandvård Stockholm

Hitta akut tandvård i Stockholm

Det finns en mängd olika kliniker och tandläkarmottagningar som erbjuder akut tandvård Stockholm. Om du bor i eller är på besök i huvudstaden och plötsligt drabbas av en tandvärkskris kan det kännas stressande att hitta rätt hjälp. Men det finns några steg du kan ta för att säkerställa att du får den vård du behöver på kortast möjliga tid. Det första steget är att kontrollera om din vanliga tandläkarklinik erbjuder akutvård och om så är fallet, vilka tider de är tillgängliga. Många kliniker har särskilda tider avsatta för akuta fall. För de som inte har en reguljär tandläkare, eller om det inte finns några lediga tider, finns det akutmottagningar och jourhavande tandläkare som kan hjälpa. Det är även viktigt att veta att du kan söka dig till en akutmottagning på något av sjukhusen i Stockholm om du har ett akut tandvårdsfall som inträffar utanför vanliga öppettider eller om det är kopplat till en större olycka eller skada.

Behandling och eftervård

Vid en akut tandvårdsbehandling är målet främst att lindra smärta, behandla infektioner och reparera skadade tänder. Behandlingen kan inkludera rotfyllning, tandutdragning eller reparation av en sprucken tand. Följande behandling är det ofta lika viktigt med god eftervård för att säkerställa rätt läkning och förhindra framtida tandproblem. Patienter kan bli ombedda att följa en strikt rutin när det gäller munhygien, äta mjuk kost och eventuellt ta ordinerade antibiotika eller smärtstillande medel. Därtill kan uppföljningsbesök vara nödvändiga för att säkerställa att allt läker som det ska och att inga ytterligare behandlingar behövs.

Fler nyheter