Allt det goda i livet

03 november 2019
admin

In vino veritas. Låter det bekant? Just det. Det är latin och betyder I vinet (bor) sanningen. Något som definitivt är sant är i alla fall att många människor hyser en stor kärlek till vin. Somliga utvecklas till riktiga kännare. Och samlare, med hela källaren full av värdefulla flaskor. Andra är mer allmänt nyfikna och tycker det mesta smakar ganska gott. 

För den som tycker om vin och vill kombinera detta med en restaurang i Gävle, finns olika alternativ. Verovin Vinbar i Gevaliapalatset på Gävles stortorg är ett förslag som lär tilltala den mest inbitne vinkännaren.

 

Tänk vitt vin

Gruyère, comté, roquefort, cantal, dura – ljuvliga ostar! Det är något som många förknippar med vin. Och gärna rött, tänker vi. Men proffsen kör lika gärna på vitt. Ett fruktigt sådant med bra syra. I alla fall om man ska ha bara ett vin till hela ostbrickan. Att ha två, tre olika viner till de olika ostarna, och kanske charkuterierna, är förstås det bästa för en ultimat smakupplevelse. Vill man ha ett rött vin – satsa på ett ungt med mjuka tanniner. Något milt, utan att vara mesigt. Och glöm för all del inte ditt och sällskapets tycke och smak. Det är ni som ska avnjuta det hela! 

 

 

Egen “restaurang”

I Gävle bör man inte bara gå på restaurang, man tar förslagsvis med sig sina ostar och sina vinflaskor till Boulognerskogen ibland. Det är en av landets största stadsparker och planerades i mitten av 1800-talet med romantiken som förebild. I dag har parken moderniserats och såväl härliga trädgrupper som öppna ytor och vackra Gävleån går att beskåda, när man slår upp sin egna restaurang med en filt, lite picknick och ett gott vin. Nästa dag är det kanske dags för att gå på en riktig restaurang igen, med goda charkuterier, smarriga ostar och stor vinkärlek. 

Fler nyheter