Ät som våra förfäder gjorde

10 maj 2020
mikael_barani

Att leva ett hälsosamt liv är precis som mycket annat en kamp som man för varje dag. Vi lever i en tid då vi mer eller mindre kan köpa vilken mat vi vill – när vi vill – och det är inte någon slump att allt godis är placerat närmast kassorna i affären. När du är som tröttast efter ett varv i matbutiken så är det lätt att det slinker med en chokladbit ner i korgen eller vagnen.

Alla dessa extremt frestande produkter som finns tillgängliga för oss är väldigt svåra att stå emot. Det har sina evolutionära skäl.
Vi människor är nämligen opportunister. När våra förfäder hittade ett träd med frukt var det klokt att smocka i sig så mycket man kunde av den frukten. Det gick helt enkelt inte att veta när man skulle få äta sig mätt nästa gång.

Om man nu applicerar den metodiken på dagens utbud så är det lätt att förstå varför det vi är benägna att äta för mycket. Speciellt när spelet är ”riggat” mot oss genom att man har i socker i allt möjligt. Det är helt enkelt väldigt svårt för våra hjärnor att stå emot impulsen att käka en massa gott när det står uppdukat framför oss.

Därav valet av ordet ”kamp” i början av denna text. Där våra förfäder kämpade för att överleva mot svält så kämpar vi för att överleva mot skräpmat.

Varje dag gör vi således ett val att äta det som är bra för våra kroppar: Sådant som vi ur ett evolutionärt perspektiv har ätit. Det handlar om riktig mat, utan några ingredienslistor, så som kött, ägg, fisk, grönsaker, örter och en del frukt.

På så sätt ser du till att ge din kropp det den behöver för att du ska kunna leva ett så optimerat liv som möjligt idag.

Fler nyheter