Besök tandhygienist på Odenplan som kan behandla och ge goda råd för starka och friska tänder

25 juni 2021
Cecilia_Olsson

Tandhygienister är de inom tandvården som arbetar mest med förebyggande av besvär relaterade till tänderna. Det handlar om att ge goda råd för att patienterna själva ska kunna ta hand om sina tänder på bästa sätt, men även om att genomföra behandlingar som hjälper det förebyggande arbetet. En tandhygienist kan även undersöka tänderna, ställa diagnoser på exempelvis karies och även behandla vissa sjukdomar som uppstått i munnen. 

Behandlingar som skapar goda förutsättningar

En tandhygienist kan bland annat avlägsna tandsten och plack. Plack är en slags beläggning på tänderna som bör avlägsnas eftersom den annars kan omvandlas till tandsten. Det är i kontakt med saliven som beläggningarna hårdnar och därmed blir till det som kallas tandsten. Dessa bakteriebeläggningar bildas dagligen på tänderna och måste därmed tas bort för att tänder och tandkött ska kunna hålla sig friska. Genom att dagligen borsta tänderna noggrant kan man själv avlägsna dessa beläggningar, men en tandhygienist kan även ta bort dem vid behov.

När beläggningen har övergått till att bli tandsten går det dock inte att avlägsna den själv utan man måste få professionell hjälp av exempelvis en tandhygienist. En tandhygienist kan även putsa och polera tänderna, något som gör det lättare att rengöra tänderna samt gör det svårare för bakterier att få fäste eftersom tandytan blir slätare. Polering av tänderna gör dem dessutom vitare så det finns både kosmetiska och hälsosamma vinster med en sådan behandling.

Besök duktiga tandhygienister på Odenplan

Hos Tandläkare Elisabeth Ådén Jangenstål på Odenplan arbetar tandhygienister som besitter lång erfarenhet och kunskap inom allt som rör tandvård. Där kan de utföra undersökningar, avlägsna tandsten, beläggningar och överskott av fyllning samt putsning och polering av tänderna. Tandhygienisterna på kliniken ger dessutom goda råd gällande hur man själv kan ta hand om sina tänder på bästa sätt. Mer information och kontaktuppgifter finns på tandlakare-adenjangenstal.se/behandlingarProduct.

Fler nyheter