Besvär med prostatan?

08 juni 2020
patrick_pettersson

Prostatan är en körtel hos män, som under normala omständigheter inte gör något väsen av sig – men som kan ställa till med en hel del bekymmer och besvär om något inte börjar stå rätt till. Ett vanligt problem som ofta drabbar lite äldre män, är att prostatan av någon anledning blir förstorad. Detta i sig behöver inte innebära att något är allvarligt fel, men själva förstoringen kan ge problem med bl a svårigheter att urinera och ömhet kring just urinblåsan. Detta beror på att prostatan är placerad precis intill och till viss del runt en del av urinröret, varför en förstoring kan klämma åt och göra det svårt för mannen att kissa. 

 

Viktigt att hitta orsaken till problemen

Upplever du besvär med att du t ex måste gå upp och kissa ofta på natten, eller att du har svårt att tömma blåsan även fast det trycker på och du känner dig kissnödig? Då kan det vara läge att boka en läkartid och få prostatan undersökt. Att prostatan blir förstorad är som sagt inget ovanligt bland lite äldre män, men det är viktigt att få den undersökt för att kunna utesluta att något allvarligare problem ligger bakom. Risken att drabbas av cancer i prostatakörteln ökar ju äldre man blir, men går man till läkaren vid första tecken på besvär ökar förstås chanserna att den upptäcks i tid och att behandling kan sättas in.

 

 

Hjälp vid prostatabesvär 

Idag finns flera bra behandlingar som kan hjälpa vid mindre allvarliga prostata besvär. Behandlingar som t ex CoreTherm kan utföras utan narkos eller att du behöver övernatta på sjukhus, och kan på ett skonsamt sätt hjälpa till med såväl vattenkastningsbesvär, som problem med erektion och andra vanliga bekymmer kopplade till en förstorad prostata. Vill du veta mer om vilka behandlingsalternativ som finns tillgängliga, kan du alltid höra dig för med din läkare. 

Fler nyheter