De 8 vanligaste ögonsjukdomarna som en ögonläkare behandlar

29 augusti 2022
Helen Johansson

editorial

Några av våra vanligaste ögonsjukdomar

Visste du att det finns bland annat 8 olika typer av ögonsjukdomar som kan behandlas av en ögonläkare? Om du har problem med synen är det viktigt att du besöker en ögonläkare så snart som möjligt. I det här blogginlägget kommer vi att diskutera de 8 vanligaste ögonsjukdomarna och deras motsvarande behandlingar.

image

Sök hjälp för dina problem

Den första ögonsjukdomen på vår lista är glaukom. Glaukom är ett tillstånd där trycket i ögat blir för högt. Om det inte behandlas kan glaukom leda till blindhet. Behandlingen av glaukom innebär att trycket i ögat sänks med ögondroppar, tabletter eller kirurgi.

Den andra ögonsjukdomen är grå starr. Grå starr är en grumling av ögats lins, vilket leder till suddig syn. Katarakt behandlas vanligen med kirurgi, under vilken den grumliga linsen avlägsnas och ersätts med en klar konstgjord lins.

Den tredje ögonsjukdomen är åldersrelaterad makuladegeneration (AMD). AMD är en försämring av makula, som är det centrala området på näthinnan.AMD gör att den centrala synen blir suddig och kan så småningom leda till blindhet. Det finns inget botemedel mot AMD, men det finns behandlingar som kan bidra till att bromsa utvecklingen.

Den fjärde ögonsjukdomen på vår lista är diabetisk retinopati. Diabetisk retinopati är en komplikation till diabetes som skadar blodkärlen i näthinnan. Diabetisk retinopati kan leda till blindhet. Behandlingen av diabetisk retinopati omfattar kontroll av blodsockernivåerna och hantering av andra diabeteskomplikationer.

Den femte ögonsjukdomen är näthinneavlossning. Näthinneavlossning uppstår när näthinnan drar sig loss från ögats bakre del. Näthinneavlossning kan leda till blindhet. Behandling av näthinneavlossning innebär vanligtvis en operation för att fästa näthinnan igen.

Den sjätte ögonsjukdomen är uveit. Uveit är en inflammation i uvea, som är ögats mellersta lager. Uveit kan leda till synförlust. Behandling av uveit innebär vanligtvis följande kortikosteroidmedicin.

Den sjunde ögonsjukdomen är diabetiskt makulaödem. Diabetiskt makulaödem är en komplikation till diabetes som gör att vätska läcker in i makula, vilket leder till svullnad och synförlust. Behandlingen av diabetiskt makulaödem omfattar kontroll av blodsockernivåerna och hantering av andra diabeteskomplikationer.

Det åttonde ögat är retinitis pigmentosa. Retinitis pigmentosa är en genetisk sjukdom som orsakar en långsam försämring av näthinnan. Det finns inget botemedel mot retinitis pigmentosa, men det finns behandlingar som kan bidra till att bromsa utvecklingen.

Så nu har vi diskuterar några av de vanligast ögonsjukdomarna, och fler finns det. Om du är nyfiken på fler tillstånd och behandlingar kan du kika in https://www.lameramedical.se/ogonlaserbehandlingar/.Vi hoppas du gillade detta inlägg och tack för att du läste!

Fler nyheter