En omfattande guide till genomskinliga tandställningar

02 maj 2023
Helen Johansson

editorial

Vad du behöver veta om genomskinlig tandställning

Oavsett om du är en vuxen som överväger tandställning för första gången eller en förälder som undersöker behandlingsalternativ för ditt barn, kan du ha stött på ”genomskinlig tandställning” som en möjlighet. I det här blogginlägget ger vi en omfattande översikt över genomskinlig tandställning: vad de är, hur de fungerar och om de kan vara rätt för dig eller inte.

image

Ta reda på om metoden är rätt för dig

Vad är en genomskinlig tandställning?
Genomskinliga tandställningar är precis vad de låter som – det är klara, eller nästan klara, fästen som fästs på dina tänder. De använder samma grundläggande teknik som metallspännen, men eftersom de är tillverkade av keramiska material eller plastmaterial är de mycket mindre synliga. Därför har genomskinliga tandställningar blivit ett populärt val för vuxna som vill räta ut sina tänder utan att någon vet att de genomgår behandling.

Hur fungerar genomskinliga tandställningar?
Genomskinliga tandregler fungerar på exakt samma sätt som tandregler i metall. Fästena fästs på tänderna med hjälp av tandläkarlim och ansluts sedan med tunna trådar. Dessa trådar utövar ett mjukt tryck på dina tänder och förflyttar dem långsamt till den önskade positionen under loppet av flera månader eller år.

Är genomskinlig tandställning rätt för mig?
Om du letar efter ett diskret sätt att räta ut dina tänder kan en genomskinlig tandställning vara rätt för dig. Det finns dock några saker att tänka på innan du fattar ett beslut. För det första kan genomskinliga tandställningsklämmor ibland färga av sig lättare än metallkämmor eftersom de är tillverkade av keramiska material eller plastmaterial. För det andra kan de också vara dyrare än traditionella tandställningar i metall.

Det finns dock några saker att tänka på innan du fattar ett beslut. Om du har några frågor om genomskinliga tandställningar – eller om du vill utforska andra behandlingsalternativ – hjälper säkerligen din tandläkare dig gärna att hitta det bästa sättet att uppnå ett rakare leende. 

Fler nyheter