Hur ljusterapi kan förbättra ditt humör och varför du bör prova det

26 oktober 2022
Helen Johansson

editorial

Allt du behöver veta om ljusterapi

Om du känner dig nedstämd eller orolig kan ljusterapi vara en bra lösning. Ljusterapi är en typ av behandling som innebär att man sitter framför enljusterapilampa under en bestämd tid varje dag. Tanken är att exponeringen för ljuset ska förbättra ditt humör. Även om det kanske låter för bra för att vara sant finns det faktiskt en hel del vetenskap som stöder påståendena. Här är allt du behöver veta om ljusterapi och varför du bör prova det.

image

Hur ljusterapi fungerar

Ljusterapi fungerar genom att ändra nivåerna av kemikalier i din hjärna. Lyset fra lysterapilampen dæmper og ligefrem stopper produktionen af søvnhormaonet melatonin. Herved gives der plads til f.eks. aktivitetshormonet kortison og serotonin, som ofta kallas ”lyckokemikalie” eftersom den förknippas med känslor av lycka och välbefinnande. Låga serotoninnivåer är kopplade till tillstånd som depression, ångest och säsongsbetonad affektiv sjukdom (SAD). När du sitter framför en ljusterapilampa utsätts du för artificiellt ljus som är mycket ljusare än det ljus du normalt skulle möta under dagen. Den ökade exponeringen kan hjälpa till att reglera ditt humör genom att öka serotoninnivåerna. Studier har visat att ljusterapi kan vara en effektiv behandling för tillstånd som SAD, depression och ångest.

Varför du bör prova ljusterapi

Om du kämpar med din psykiska hälsa är ljusterapi definitivt värt att överväga. Det är ett säkert och relativt prisvärt behandlingsalternativ udenbiverkningar. I de flesta fall är den enda nackdelen med ljusterapi att det tar lite tid att verka – du kanske inte ser resultat på några veckor. En annan bra sak med ljusterapi är att den är lätt att göra hemma. Du kan köpa en ljusterapilampa på nätet eller i många butiker. Se bara till att du köper en som avger 10 000 lux (en måttenhet som används för att kvantifiera ljusets intensitet) og er godkendt som medicinsk udstyr. Ljusterapilampormed lägre intensitet kanske inte är lika effektiva. Om du letar efter ett naturligt sätt att förbättra ditt humör är ljusterapi definitivt värt att överväga. Det är säkert, lätt att göra hemma och har ingenbiverkningar. Ge det ett försök och se hur du känner dig! Vi kan rekommendera att du kikar in hos svenskljusterapi.se och ser över deras utbud, de har även alltid fri frakt på sina produkter. Tack för att du läste!

Fler nyheter