Tandreglering för både stora och små

11 september 2021
lily_hansen

Både barn och vuxna kan välja att reglera sina tänder, men för barn är det kostnadsfritt, medan man som vuxen själv måste bekosta behandlingen. Om skälen är medicinska har man som vuxen rätt till viss ekonomisk ersättning via högkostnadsskyddet. En av de vanligaste orsakerna till att man kan behöva tandreglering är att man har någon typ av bettfel som exempelvis överbett eller underbett.

Ett bettfel kan verkligen ställa till det och göra det svårt att bita när man äter. Med ett överbett, då tänderna står ut, ökar också risken för att man ska råka ut för tandskador i samband med sportaktiviteter, eller om man skulle råka ramla. Vissa bettfel kan också göra att man får sår i gommen då käkarna går ihop fel när man biter samman. Oftast är det tandläkaren som upptäcker om man har ett bettfel som behöver rättas till. Men man kan också reglera tänderna av estetiska skäl, och för att man tycker man har alldeles för sneda tänder.

Specialisttandläkare inom ortodonti

Tandreglering på vuxna är lite mer komplicerat, och som vuxen ska man helst vända sig till en specialisttandläkare inom ortodonti om man vill rätta till sina tänder. Då gör tandläkaren först en ordentlig undersökning av tänder och käkar, för att sedan komma med förslag på olika behandlingar.

Olika typer av tandställningar

Idag finns det många olika behandlingsmetoder att välja mellan, som exempelvis den klassiska rälsen, osynlig fast tandställning och invisalign tandställning. Den sistnämnda består av noga utprovade genomskinliga plastskenor som nästintill är osynliga. De har fördelen att de går att ta ut, vilket gör det mycket enklare att hålla rent tänderna. Att reglera ett bettfel tar ungefär ett och ett halvt till två år, men det kan också ta längre eller kortare tid. Som vuxen kan det också ta lite längre tid att reglera tänderna.

Fler nyheter