Tandreglering förr och nu
Själva ordet tandreglering leder lätt tanken till äldre tiders tandställningar, som både var vanprydande, besvärliga och ömmande. Det är många som hellre går omkring och har tänder som sitter snett i munnen. Många har stora gluggar, som gör det otrevligt att både le stort och som ger problem när man ska äta. Lägg därtill en dos tandläkarskräck, plus det faktum att det är ganska kostsamt att fixa sina tänder, så förstår man att många drar sig för att åtgärda problemet. Nu finns det nya material, nya lösningar och nya möjligheter till ett fint leende.
Tandläkare av idag är pedagogiska
Patienten är också en värdefull kund, och när man kommer till tandläkaren första gången, kan man vara säker på att man får ett trevligt bemötande. Tandläkaren tittar på tänderna och förklarar pedagogiskt vilka alternativ som finns. Man börjar med att ta röntgenbilder, dels för att se hur tänderna sitter och fastställa deras skick, men också för att ha något att jämföra med längre fram, om man väljer att göra de korrigeringar som behövs. Tandreglering innebär ofta en så positiv förändring, att patienterna tycker att de dröjde alldeles för länge med att gå till tandläkaren.
Med utgångspunkt från bilderna
Ibland behöver spretande tänder dras ihop, men ibland måste någon dras ut om den växer på fel ställe. När det fattas tänder kan man göra implantat, alltså sätta in en konstgjord tand, eller flera. När leendet korrigeras, finns det numera tandställningar med skonsamma fästen. Det behöver inte synas så mycket att man har en tandställning, eftersom den ofta monteras på baksidan av tänderna. Återbesöken går snabbt, och man byter lätt ut skenorna. De nya metoderna och materialen gör det möjligt för alla att kunna le vackert. Socialt är det ett stort lyft för många, eftersom de får ett helt annat självförtroende när de har fått ordning på tänderna.