Tekniken: från snygga tänder med 3shape till en mer ifrågasatt utveckling

31 juli 2021
mikael_barani

Det är lätt hänt att man blir fartblind när utveckling rusar fram som den gör. Det blir bara mer av allt vilket förstås har både positiva och negativa sidor.
För visst är det smidigt att kunna gå till tandläkaren, ta en digital mall av sina tänder och sedan få den förverkligad till en tandprotes genom 3shape. Det är nästan magiskt och otroligt skönt att allt löser sig så smidigt.

Två sidor av tekniken

Samtidigt finns det saker som tekniken har lett till som inte är lika sköna. Företeelser som vi bara nu har börjat ana men som säkerligen kommer att bli mer och mer aktuella ju längre tiden går.
Ta något så vanligt som beroende av telefoner eller paddor.
För bara 10-15 år sedan skulle ingen ha förstått vad du ens talade om hade du försökt diskutera detta – för att tekniken inte fanns där.

Kom också ihåg att Steve Jobs själv inte lät sina barn använda denna teknik hemma hos sig. Gissningsvis för att han insåg hur lätt det var att bli beroende av den.
Det är också lätt att förstå hur vi alla kan falla offer för våra skärmar. 
Vi blir alla mer och mer upptagna med arbete, aktiviteter och annat. Då blir skärmen lätt en avkopplande stund då vi inte behöver göra särskilt mycket mer än att trycka på like-knappen.

Någonstans kommer det säkert att komma en vändpunkt. Det brukar det göra gällande de flesta fenomen om man ser till mänsklighetens historia.
Kanske har vi redan sett det i och med det intresse för vandring och skogsupplevelser som har blommat upp under det senaste året. Kanske ser vi en motrörelse växa fram just nu?

Hur det än må vara med den saken kan var och en av oss att fundera ett varv extra på hur våra liv ser ut och hur vi vill att de ska se ut.
Kanske finns det potential i just dig som slukas upp av att du spenderar timmar varje dag framför mobiltelefonen?

Fler nyheter