Vad är en genomskinlig tandställning?

09 mars 2023
Helen Johansson

Ett enkelt sätt att räta ut dina tänder på

Om du vill räta ut dina tänder men inte vill utstå det traditionella metallmun-utseendet som följer med en traditionell tandställning, kan en genomskinlig tandställning vara den perfekta lösningen för dig. Genomskinliga tandställningar erbjuder ett estetiskt sätt att korrigera dina tänder samtidigt som de är bekväma och lätta att använda. Låt oss ta en närmare titt på vad en genomskinlig tandställning är och hur den fungerar.

image

Slipp metall i munnen

Vad är en genomskinlig tandställning?
Genomskinlig tandställning är justeringsapparater tillverkade av ett genomskinligt, hållbart plastmaterial som sitter tätt över dina tänder likt ett munskydd. De förskjuter försiktigt dina tänder till önskad position med tiden, vilket ger dig rakare och friskare tänder utan att du behöver bära fula metallfästen eller trådar. Varje uppsättning genomskinliga tandställning är skräddarsydd för dina individuella behov utifrån avtryck som tagits av en ortodontist. Det är viktigt att komma ihåg att detta inte är permanenta lösningar; de bör bytas ut ungefär var sjätte månad eftersom dina tänder fortsätter att förskjutas och ändra form med tiden.

Hur fungerar de?
Precis som traditionella metallspännen fungerar genomskinliga tandställning genom att dina tänder gradvis förflyttas till önskad position över tid. Skillnaden är att genomskinliga tandställningar tillämpar ett mjukt tryck på varje tand i stället för att använda metalltrådar och fästen för att dra dem på plats. Detta gör processen mycket bekvämare än traditionella metallspännen, som kan orsaka smärta och obehag när de placeras på tänderna under längre perioder. Eftersom genomskinliga tandställningar dessutom är praktiskt taget osynliga när de bärs kommer folk inte ens att märka att du bär dem!

Är de rätt för mig?
Det bästa sättet att avgöra om genomskinliga tandställningar är rätt för dig är att rådgöra med en ortodontist som specialiserat sig på denna typ av behandling. Han eller hon kommer att kunna utvärdera din nuvarande tandsituation och ge dig råd om huruvida den här typen av behandling skulle vara fördelaktig för dig baserat på hur allvarliga dina problem med felställningar är. 

Det är ett estetiskt tilltalande sätt att räta ut dina tänder utan att behöva hantera obekväma metallfästen och trådar. De fungerar genom att applicera ett mjukt tryck på varje tand, vilket gör att de med tiden kan flytta sig till sina önskade positioner utan att orsaka någon smärta eller obehag i processen. Det är dock viktigt att rådgöra med en ortodontist innan du bestämmer dig för om den här typen av behandling är rätt för dig eftersom de kan hjälpa till att utvärdera hur allvarliga dina felställningar är och vid behov föreslå andra mer lämpliga alternativ. Med alla dessa faktorer i åtanke kan genomskinliga tandställningar vara ett utmärkt alternativ för alla som letar efter ett estetiskt tilltalande sätt att förbättra sitt leende! Tack för att du läste!

Fler nyheter