Vad gör ett konditori?

31 oktober 2019
admin

Ett konditori är en verksamhet som oftast bedrivs av en eller flera bagare som bakar lite finare bröd, kakor, tårtor och andra typer av bakverk. Konditorier tar emot beställningar från både privatpersoner och företag. De kan hjälpa till med allt från bröllopstårtor och kakor för barnkalas till vetelängder för företagsmöten och nybakat bröd för hotellfrukostar. 

Vilka typer av och hur stora beställningar ett konditori tar emot varierar ofta beroende på hur många bagare som arbetar där och vad de riktar in sig på för bakverk. Många konditorier driver även kafé och serverar sina nybakade delikatesser direkt från ugnen i bageriet.

 

En gammal tradition

Traditionen med konditorier sträcker sig långt tillbaka i tiden. Ingen vet egentligen när eller hur det hela började, men en teori är att idéen med konditorier och restauranger ursprungligen utvecklats från värdshusbranschen. Där var man allra först med att erbjuda mat och dryck i utbyte mot pengar eller andra betalningsmedel. 

 

 

Nya konditorier öppnar hela tiden runt om i landet på både stora och små orter. Oavsett var du befinner dig går det nästan alltid att hitta ett i närheten som kan tillhandahålla goda bakverk i alla lägen. Det äldsta konditoriet i Sverige öppnade sin verksamhet redan i det sena 1700-talet. Än idag serverar Hammars, som konditoriet heter, aktivt sina bakverk både på beställning och i sitt kafé.

 

En mysigare frukost

De allra flesta bagare börjar baka tidigt på morgonen så att brödet fortfarande är varmt och färskt i tid för frukost. För den som börjar jobbet tidigt och inte har tid att ordna ett ordentligt första mål på morgonen är konditorier det bästa och mysigaste alternativet. Det enda du behöver göra är att svänga förbi närmsta bagare på väg till jobbet och välja det som passar dig bäst för stunden. Ett bra konditori i Huddinge hittar du här: https://www.tvabagare.se/

Fler nyheter