Vem vill du ska ta hand om ditt barn?

21 juli 2020
lily_hansen

Det är inget litet ansvar du ger personalen inom förskolan. Där ska ju din son eller dotter vistas många timmar under veckorna. Hur hittar du en plats där du tryggt kan lämna barnet? Många tycker detta är svårt och stressande och det är inte så konstigt. Din guldklimp är det finaste du har och ska såklart tas om hand på bästa möjliga sätt. Några allmänna råd är att prata med vänner och bekanta. Är de nöjda med sin förskola? Fråga även varför. Om de har klagomål på barnomsorgen, ta reda på hur du undviker att göra sådana missar.

 

Ålder och behov

Självklart varierar det vad din unge behöver. Det är stor skillnad på en ettåring och en fyraåring. De behöver olika typer av stimulans, lekar och kompisar. Vilken personlighet har vi att göra med? Är det viktigt att vara utomhus i naturen, eller gillar barnet att läsa böcker och rita? En annan viktig bakgrundsuppgift är förstås var du bor. Hur kommer lämning och hämtning att fungera? Är det närmast att välja en förskola i Södermalm eller vilken stadsdel passar er bäst? Försök vara ute i god tid. Det är viktigt att ha ett öga på kötid och tillgänglighet.

 

 

Värderingar och livsstil

De allra flesta förskolorna i Sverige följer läroplaner och regler som är desamma. De har alltså samma grundmål men det går såklart att profilera verksamheten på olika sätt. Notera vad du tycker är viktigt. Vilken pedagogik tilltalar din familj? Läs om ett exempel här: https://www.crocodill.se/crocodill/extern/. På många ställen får det kreativa stor plats, med utflykter till spännande parker och kulturaktiviteter. Andra poängterar fysiska lekar och sport. Vad vill du att barnet ska äta? Vegetariskt eller också kött och fisk? Finns det allergier att ta hänsyn till? Skriv ner de viktigaste punkterna och boka ett besök.

Fler nyheter